maandag 13 oktober 2008

UNAMA-leider Eide verwelkomt omgooien kabinet Afghanistan

De leider van de assistentiemissie van de VN voor Afghanistan, de Noor Kai Eide, is ingenomen met het besluit van president Hamid Karzai om de Afghaanse regering om te gooien.

Eide zei dat de veranderingen binnen het 26 leden tellende kabinet de prioriteiten weerspiegelen die zijn gesteld door de Regering en haar bevolking.

De veranderingen die zaterdag werden aangekondigd hebben betrekking op een vijftal posten: Binnenlandse Zaken, Onderwijs, Landbouw, Vluchtelingenzaken en Parlementaire Zaken.

“Deze herschikking toont een politieke versterking en het belang om een meer doordachte agenda neer te zetten en sluit aan op de Conferentie van Parijs die in juni werd gehouden,” aldus topdiplomaat Eide, die tevens de Speciale Gezant is voor Afghanistan van VN-secretaris-generaal ban Ki-moon

“In het bijzonder worden de Afghaanse politie en de landbouwproductie versterkt,” zo profeteerde Eide zondag.

Als onderdeel van de Internationale Conferentie voor Steun aan Afghanistan, die in Parijs werd gehouden, versterkten de Afghaanse regering en de internationale gemeenschap hun verwantschap om een vreedzaam en stabiel land op de kaart te zetten.

De topontmoeting had tot resultaat dat er nieuw geld werd toegezegd om het land opnieuw op te bouwen.

Er werd tevens een vijfjarenplan gelanceerd, de Afghan National Development Strategy (ANDS), om de armoede terug te brengen en de economische en sociale ontwikkeling te steunen.

Eide zei verder: “Ik ben volledig toegewijd om het nieuwe team van ministers te steunen en kijk ernaar uit om met hen de komende weken en maanden samen te werken.”

Waarnemers zeiden na het besluit van Karzai dat de omwenteling binnen zijn regering een zet is om corruptie tegen te gaan.

Zo staat vooral het ministerie van Binnenlandse Zaken bekend om corruptie, zeker binnen het politieapparaat, en wordt minister Zarar Ahmad Muqbel vervangen door minister van Onderwijs Mohammad Hanif Atmar.

Zarar Ahmad Muqbel krijgt wel het departement Vluchtelingen Zaken en Repatriëring toegewezen.

Volgens velen is het broodnodig dat er op de een of andere manier actie wordt ondernomen, als is het maar een actie, om de steeds ernstiger om zich heen grijpende crisis in het Aziatische land een halt toe te roepen.

Afghanistan wordt geteisterd door een ware corruptieplaag, droogte, 9 miljoen mensen verkeren in voedselnood en het geweld is niet eerder zo heftig geweest sinds de Taliban eind 2001 van de macht werden gezet.

Zie ook
Hamid Karzai gooit zijn Kabinet drastisch om
Afghanistan: Top UN envoy welcomes cabinet reshuffle
Afghanistan Conferentie in Parijs

zondag 12 oktober 2008

Hamid Karzai gooit zijn Kabinet drastisch om

De Afghaanse president Hamid Karzai heeft zaterdag aangekondigd dat hij de ministers van Binnenlandse Zaken, Landbouw en Onderwijs wil vervangen. Waarnemers zien het als een zet om op te treden tegen corruptie.

Karzai wil de huidige minister van Binnenlandse Zaken Zarar Ahmad Muqbel vervangen door de minister van Onderwijs Mohammad Hanif Atmar. Het plan van Karzai moet nog door het parlement worden goedgekeurd voordat het kan worden uitgevoerd.

Zarar Ahmad Muqbel wordt als alles doorgaat minister van Vluchtelingen Zaken en Repatriëring.

Het verwijderen van Muqbel als minister van Binnenlandse Zaken wordt door waarnemers gezien als een poging van Karzai om op te treden tegen de groeiende corruptie binnen de nationale politie die onder Binnenlandse Zaken valt.

Politiefunctionarissen staan erom bekend dat ze mensen zoals vrachtwagenchauffeurs, zakenlieden en burgers geld aftroggelen om niet te worden gearresteerd. Hoge agenten zouden zelfs betrokken zijn bij de drugshandel.

De president krijgt groeiende kritiek van diplomaten over de enorme corruptie in Afghanistan. Ze zijn van mening dat hij daar tegen moet optreden.

Atmar wordt door westerse diplomaten in Kabul in elk geval als een bestuurder gezien met goede kwaliteiten.

De minister van Parlementaire Zaken, Faroq Wardak, moet minister Atmar op Onderwijs gaan vervangen.

Landbouw
Minister van Landbouw, Obaidullah Rameen, moet het veld ruimen voor de huidige onderminister voor Plattelandsontwikkeling, Mohmmad Asef Rahimi. Rameen zien we terug als gouverneur van Herat.

Herat
Ook gouverneur Syed Hussain Anwari van de noordwestelijke provincie Herat wordt de laan uitgestuurd. Minister van Landbouw Ubaidullah Rameen is benoemd tot nieuwe gouverneur, aldus betrouwbare bronnen.

Anwari was een leider van de mujaheddien Ihle Taseeh strijders die diende op de post van gouverneur en als een minister in het Kabinet.

Voor de voormalige gouverneur van Kandahar, Assadullah Khaled, is ook een nieuwe leuke post weggelegd. Hij neemt de functie over op Parlementaire Zaken.

De plaatsvervangend directeur van het Bureau van de Ministerraad, Najibullah Sadiq Mudaber, zal het kantoor gaan leiden.

De lijst met nieuwe ministers wordt naar het parlement gezonden en wacht op goedkeuring.

De Verenigde Naties hebben inmiddels de wijzigingen binnen de regering Karzai welkom geheten.

Zie ook
UNAMA-leider Eide verwelkomt omgooien kabinet Afghanistan

woensdag 6 augustus 2008

Afghanistan en de politieke situatie

Op 24 december 2004 werd Hamid Karzai beëdigd als president van Afghanistan nadat hij eind 2001 al was benoemd tijdens het Akkoord van Bonn tot interim president.

In januari 2004 werd er een nieuwe Grondwet goedgekeurd door de Loya Jirga, een samenkomst van invloedrijke Afghanen, die uit 502 leden bestaat. Er werd onder meer een presidentieel systeem met twee vicepresidenten ingesteld.

Eind 2005 werden er in Afghanistan de eerste parlementsverkiezingen sinds de jaren zestig gehouden.

Kandidaten mochten alleen op persoonlijke titel meedoen en niet als lid van een politieke partij.

Zo wilde president Hamid Karzai bewerkstelligen dat stamverbanden en andere eventuele verbintenissen te veel nadruk zouden krijgen bij de verkiezingen.

Dit had tot gevolg dat veel kiezers hun stem uitbrachten op hun traditionele leiders.

Dit kan weer tot het gevolg hebben geleid dat het parlement nu voor een groot deel bestaat uit krijgsheren, voormalige mudjahedien-strijders, oud-communisten en leden van het bewind van de Taliban dat eind 2001 werd afgezet.

Deskundigen melden dat er veel corruptie heerst in de Afghaanse politiek. De corruptie vindt plaats van het hoogste tot het laagste niveau, van parlementariërs tot de plaatselijke politie.

Tegen onder meer dit soort achtergronden tekent de politieke situatie zioch momenteel in Afghanistan af, terwijl er een bloedige opstand heerst van de Taliban tegen de regering in Kabul en de aanwezigheid van buitenlandse militairen in het land.

Deskundigen noemen de politieke situatie in het land erg gecompliceerd. Er zijn niet alleen politieke partijen actief, maar er zijn ook allerlei stamverbanden aanwezig waarmee rekening moet worden gehouden.

(Wordt vervolgd)